Budżet: 30.000 zł. Zadanie: kupić auto klasy średniej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daneczek76
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 3642
    • Toyota

Zamieszczone przez martinl
    Nie było takiego silnika. Pierwszym wspólnym dieslem jest 2.0 TDCI montowany w Fordach od bodajże 2007 roku.
    W latach kiedy Ford produkował 1.8 TDCI w grupie PSA były takie silniki:1.5D, 1.9, 1.9 TD, 2.1 TD, 2.0 HDi (90 i 110KM), 2.2 HDI.
    kolego był stworzony i oparty o konstrukcje 1.9 przy współpracy z PSA i to wystarczy.
    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• martinl
      Ambiente
      • 2006
      • 133
      • Octavia III (5E3)
      • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez daneczek76
      Zamieszczone przez martinl
      Nie było takiego silnika. Pierwszym wspólnym dieslem jest 2.0 TDCI montowany w Fordach od bodajże 2007 roku.
      W latach kiedy Ford produkował 1.8 TDCI w grupie PSA były takie silniki:1.5D, 1.9, 1.9 TD, 2.1 TD, 2.0 HDi (90 i 110KM), 2.2 HDI.
      kolego był stworzony i oparty o konstrukcje 1.9 przy współpracy z PSA i to wystarczy.
      Nie, nie był. Masz jakieś źródło na poparcie tej tezy?
      Przecież 1.8 TDCI to common rail a 1.9 TD to klasyczna pompa...
      Silniki serii XUD w PSA to jedne z najbardziej udanych diesli w ogóle. Przebiegi po milion i więcej kilometrów nie są niczym szczególnym.
      1.9 TDI rulezzz...
      Było 116.6HP 287,4Nm
      Jest 139,6HP 325,5 Nm
      Beżowa strzała kombi

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

The Ford DLD engine is an automobile engine family - a group of compact straight-4 Diesel engines developed jointly by Ford Motor Company and the PSA Group (Peugeot/Citroën). The Ford/PSA joint-venture for the production of the DLD was announced in September, 1998. Some of the engines are produced at Ford's Dagenham Engine plant in Dagenham, England, also at Ford's Chennai plant in India, others at PSA's Trémery plant in France.[1]

The straight-4 engines are sold under the Duratorq TDCi name by Ford, and as the HDi by Citroën and Peugeot. Mazda also uses the DLD engine in the Mazda2 and the Mazda 3, calling it the MZ-CD or CiTD.

1.8 jest silnikiem DLD-418 dokładnie.

I jak napisałem od 1998 roku współpracuje z PSA

Komentarz

• Morgoth
          L&K
          • 2010
          • 1116

Zamieszczone przez nemi
          Też właśnie słyszałem od znawcy tematu, że Avensis wymaga ok. 40.000 zł.
          Zamieszczone przez shok
          Tylko moim zdaniem Toyota jest duzo droższa w utrzymaniu.W serwisie ceny zabijają a zamienniki tez przewyższają ceny częsci Octavi czy VW.
          Chciałbym zdementować, ceny jak ceny, może drożej niż w Skodzie (VW nie znam), ale nie tak drogo jak w niektórych Francach, Subaru, Mazdzie, czy premiumach.

Trza brać Mondeo, tak jak radzą koledzy.
          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
          G.B.Show

Komentarz

• nemi
            Ambiente
            • 2008
            • 227

Skoda odjechała.
            A ja nic nie mogę znaleźć . Dwa razy mnie ktoś już uprzedził...
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=544518#544518

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

Zamieszczone przez nemi
              Skoda odjechała.
              moja też...
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• nemi
                Ambiente
                • 2008
                • 227

I jak z kasą? Ja wystawiłem 16.400, opuściłem 6 stów.

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

Zamieszczone przez Morgoth
                  Chciałbym zdementować, ceny jak ceny, może drożej niż w Skodzie (VW nie znam), ale nie tak drogo jak w niektórych Francach, Subaru, Mazdzie, czy premiumach.
                  Czyli ile :?:

Mazda 3 MPS

przegląd po 15000km - 610zł
                  przegląd po 30000km - 626zł

z olejem
                  Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                  http://www.disi-tune.pl
                  Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• Agamek12
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 9943
                    • Ford

Zamieszczone przez nemi
                    I jak z kasą? Ja wystawiłem 16.400, opuściłem 6 stów.
                    12.750zł za auto bez alumek, podłokietnika i owiewek... 1.750zł powyżej mojej absolutnej ceny minimalnej. I tylko 250zł niżej od mojej początkowej ceny minimalnej (tyle tylko, że początkowa cena minimalna uwzględniała alumki, owiewki i podłokietnik).
                    Adam... Używam:

Komentarz

• daneczek76
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 3642
                      • Toyota

jak się kolega upiera na forda to jest fajny w Niemczech po leasingowy 1 właściciel
                      Mondeo 2,0 TDCI Turnier (kombi)Durashift automat "Ghia"
                      Data pierwszej rejestracji:: 12.2004 Stan licznika: 125.600 km
                      Automatyczna klimatyzacja, Radionawigacja, Asystent parkowania, Wspomaganie, Poduszki powietrzne: 6, Zamek centralny - FB
                      cena 6300 euro na gotowo =29600zł
                      jak byś chciał namiar do gościa który sprowadzi ci fajne auto po jakiejś firmie i dokońca serwisowane to wal na PW.

Komentarz

• Agamek12
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 9943
                        • Ford

Kolega się upiera przy tym, że diesel nadaje się do napędu ciężarówek, okrętów i agregatów prądotwórczych i chce kupić BENZYNKĘ...
                        Adam... Używam:

Komentarz

• daneczek76
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 3642
                          • Toyota

ok benzynę kupi jeszcze taniej i młodsza i z mniejszym przebiegiem.

Komentarz

• rastajan
                            Drive
                            • 2009
                            • 93

Zamieszczone przez sew1981
                            nemi, to bierz mondeo kombi w dobrym stanie poszukaj 2.0 145 koni benzyne, jak wcześniej padało - to dobre silniki. jak będzie za dużo paliło to zapakujesz gaz i tyle. i temat zamkięty hehe..bo w nieskończoność będziemy się rozwodzili, i wracali do wątków z początku, jak niektórzy którzy nie ślędzą tematu i ciągle o dieslu piszą
                            Zgadzam się z przedmówcą, jeździłem trochę Fordem Mondeo w 2004 roku, auto bardzo komfortowe, przestrzenne w kabinie i bagażnik przepastny! Co do silnika to potwierdzę, że benzyna to jest dobre rozwiązanie, w moim egzemplarzu (tdci 130KM) padła turbina i były kłopoty ;-/ Poza tym nie było awarii.

Komentarz

• martinl
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 133
                              • Octavia III (5E3)
                              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez daneczek76
                              The Ford DLD engine is an automobile engine family - a group of compact straight-4 Diesel engines developed jointly by Ford Motor Company and the PSA Group (Peugeot/Citroën). The Ford/PSA joint-venture for the production of the DLD was announced in September, 1998. Some of the engines are produced at Ford's Dagenham Engine plant in Dagenham, England, also at Ford's Chennai plant in India, others at PSA's Trémery plant in France.[1]

The straight-4 engines are sold under the Duratorq TDCi name by Ford, and as the HDi by Citroën and Peugeot. Mazda also uses the DLD engine in the Mazda2 and the Mazda 3, calling it the MZ-CD or CiTD.

1.8 jest silnikiem DLD-418 dokładnie.

I jak napisałem od 1998 roku współpracuje z PSA
                              I ten silnik nie ma nic wspólnego z żadnym silnikiem PSA co zresztą pominąłeś w cytacie z wikipedii
                              Wspólne są 1,4 HDi i 1,6 HDi i to tyle.
                              1.8 TDCI nie ma nic wspólnego z żadnym 2.0 HDI a tym bardziej 1.9 TD!!!
                              I zarówno jeden jak i drugie to jedne z najbardziej udanych konstrukcji w ogóle
                              1.9 TDI rulezzz...
                              Było 116.6HP 287,4Nm
                              Jest 139,6HP 325,5 Nm
                              Beżowa strzała kombi

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

A 1.8TDCI to nie jest taki bardziej rozwiniety stary kibel 1.8D a potem 1.8TD, bo na pewno pierwsze 1.8TDi w Focusach I to byly wlasnie tymi silnikami.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• nemi
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 227

Może jest jakieś lepsze miejsce, do dyskusji o dieslach? :P
                                  Może na forum Scanii? :P

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9943
                                    • Ford

Zamieszczone przez nemi
                                    Może jest jakieś lepsze miejsce, do dyskusji o dieslach? :P
                                    Może na forum Scanii? :P
                                    Myśle, że lepiej na forum o traktorach... :diabelski_usmiech
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• daneczek76
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3642
                                      • Toyota

Zamieszczone przez Maicroft
                                      bo na pewno pierwsze 1.8TDi w Focusach I to byly wlasnie tymi silnikami.
                                      tak to było rozwinięcie starego kibla dołożono pomperotacyjną i wyszło 1.8 TDDi.
                                      Lecz potem system common rail od 2001 został dołożony przywspółczulny z PSA .

Sory za OT kończę już rozmowy o turobgnojkach.

Komentarz

• nemi
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 227

Nie no, ja do Diesli nic nie mam, ale w pierwszym poście napisałem, że Diesla nie chcę. Po prostu. Więc po co to dzielić włosa na czworo?

Pewien człowiek doradza mi Lagunę. Ale kurcze boję się...

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9943
                                          • Ford

Po lifcie z 2005 to naprawdę porządne auto Tylko że jednak (przynajmniej w wersji liftback) wyraźnie mniejsze od Mondeo mk3. Ale za to w środku o wiele bardziej subtelne/przyjemne.
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• Superbman
                                            Ambiente
                                            • 2006
                                            • 208

nemi, posłuchaj głosu bojaźni i bierz tego łajna-sprzedajac czesci do Skody mialem kiedys tel( w sprawie kierownicy RS) od pewnego Pana z Gdanska,ktory zwierzał mi się,że wczoraj odjechala Laguna ktora kupil za sto kilkanascie tysiecy w salonie,sprzedal po 3 latach za 30 i jest najszczesliwsza osoba pod sloncem bo nigdy w zyciu nie mial z niczym takiego problemu jak z nia.Pytal niepewnie czy O2 to dobre auta,choc i tak byl pewien,ze gorszego niz tamto nie znajdzie, tezę tę potwierdzaja znajomi ktorzy takimi autami sie poruszaja,i oni poprostu juz sie przestawili,ze jak auto jest naszpikowne elektroniką to poprostu psuc sie musi :lol: Cieszmy się koledzy,że nikt nas nie zmusza to prezentowania tego typu poglądu :P

Aha,jeszcze jedna historia jakis czas temu byłem ze znajomym ogladac dla niego Clio,facet,ktory sprzedawal auto wykonywal naprawy warsztatowe dla jednego z wroclawski ASO Renault,mowi,ze u niego cala rodzina jeździ Renowkami,ale Laguny II to najgorszemu wrogowi nie życzy. Autentycznie pokazywal mi ,ze na 7 stanowisk w jego warsztacie 6 zajmowały Laguny II ! :shock:

Pozdrawiam
                                            252/555

Komentarz

• Morgoth
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1116

Zamieszczone przez MisiekWAW

Mazda 3 MPS

z olejem
                                              No właśnie wszystko zależy od tego oleju, bo można wziąć najtańsze gówno (czyli rekomendowany przez Toyotę Castrol bodaj 5W30, albo jakiś podobny Toyotowy Shell), albo coś lepszego, a to decyduje o cenie.
                                              Ja zawsze biorę Mobil1 5W50, a taki nie każde ASO ma i muszą kupować bańkę, albo ja kupuję, tylko że wtedy płacę za bańki, a nie faktycznie wlaną ilość. aha, silnik nigdy nie wziął oleju na tyle, żebym musiał dolewać między przeglądami, a wcale nie był traktowany emerycko.

Nie mam przy sobie ceny za przegląd po 15.000, potem to już wpisywałem w Excela i mam pod ręką. No więc tak, wszystkie ceny na Mobil1 5W50, 2-litrowy benzynowy Avensis :
                                              - przegląd po 30.000 km (tzw. duży) = 800 zł (Siedlce), 900 - 1.200 zł (Wawa)
                                              - przegląd po 45.000 km (tzw. mały) = 820 zł (Wawa)
                                              - przegląd po 60.000 km (tzw. mega duży) = 1.200 zł (Wawa)
                                              Z tańszym olejem zaoszczędzisz ~100 zł.

Najpierw dzwoniłem do wszystkich ASO w promieniu 100km od Wawy, potem znalazłem jedno "ulubione" ASO i jeździłem w ciemno do nich, stąd od 45.000 km brak porównania cen.

BTW gdzie serwisujesz Mazdę?
                                              Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                              G.B.Show

Komentarz

• daneczek76
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 3642
                                                • Toyota

Zamieszczone przez nemi
                                                Pewien człowiek doradza mi Lagunę. Ale kurcze boję się...
                                                i bój się dalej i daj se spokój.

Komentarz

• Mihau
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 7460
                                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez nemi
                                                  Pewien człowiek doradza mi Lagunę.
                                                  mój ojciec miał Lagune II 1.9 dci combi w wersji privilege z 2004 roku.
                                                  wszystko z nim było ok, jeździł nim troszkę ponad rok ale jak padła klimatyzacja i połowa elektroniki jaka była w samochodzie to się jej pozbył, bo podobno sporo $$ poszło by na naprawy. słyszałem taki przykład, że 2 znajomych kupiło w podobnym okresie 2 lagunu i jednemu się sypało wszystko, a drugiemu nic się nie działo więc chyba jest to loteria z tymi usterkami
                                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• misiekwaw
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 7715
                                                    • Ford

Zamieszczone przez Morgoth
                                                    Zamieszczone przez MisiekWAW

Mazda 3 MPS

z olejem
                                                    No właśnie wszystko zależy od tego oleju, bo można wziąć najtańsze gówno (czyli rekomendowany przez Toyotę Castrol bodaj 5W30, albo jakiś podobny Toyotowy Shell), albo coś lepszego, a to bije po cenie.
                                                    Ja zawsze biorę Mobil1 5W50, a taki nie każde ASO ma i muszą kupować bańkę, albo ja kupuję, tylko że wtedy płacę za bańki, a nie faktycznie wlaną ilość. aha, silnik nigdy nie wziął oleju na tyle, żebym musiał dolewać między przeglądami, a wcale nie był traktowany emerycko.

Nie mam przy sobie ceny za przegląd po 15.000, potem to już wpisywałem w Excela i mam pod ręką. No więc tak, wszystkie ceny na Mobil1 5W50, 2-litrowy benzynowy Avensis :
                                                    - przegląd po 30.000 km (tzw. duży) = 800 zł (Siedlce), 900 - 1.200 zł (Wawa)
                                                    - przegląd po 45.000 km (tzw. mały) = 820 zł (Wawa)
                                                    - przegląd po 60.000 km = 1.200 zł (Wawa)

Najpierw dzwoniłem do wszystkich ASO w promieniu 100km od Wawy, potem znalazłem jedno "ulubione" ASO i jeździłem w ciemno do nich, stąd od 45.000 km brak porównania cen.

BTW gdzie serwisujesz Mazdę?
                                                    W Lublinie, olej kupuje sam Mobil 1 ESP Formula 5W30, ceny w Warszawie zbliżone do podanych przez Ciebie
                                                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                                    http://www.disi-tune.pl
                                                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                                    Był WRX
                                                    Była Octa

Komentarz

Pracuję...